Lydighet

Treningstider for lydighet

Har du spørsmål om lydighetstrening, ta kontakt med Grete på tlf. 93848525.


Lydighetsprøver går ut på å vise frem bestemte øvelser foran en autorisert lydighetsdommer. Dommeren vurderer hvordan øvelsene blir fremført i henhold til regelverket og gir karakterer fra 0 (som betyr at øvelsen underkjennes)- 5 (=godkjent), 5,5 – 6 – 6,5 – 7 osv opp til 10.
I hver klasse konkurrerer man mot andre ekvipasjer om pallplassene.
Det er 4 ulike klasser, klasse 1, 2, 3 og Elite, der klasse 1 er nybegynnerklassen.

 

Hver klasse har et forhåndsdefinert program som inneholder øvelser som for eksempel “fellesdekk“, “fri ved fot”, “stå under marsj” og “apportering”.

Dess høyere man kommer i klassene, dess mer må hunden jobbe med avstand til føreren.

Karakterene som gis blir multiplisert med en fast koeffisient fra 1-4 som er oppgitt på hver øvelse, og ved å summere poengene for hver øvelsene i klassen ser man om man evt. har oppnådd en premie.

I klasse 1 og 2 kan man maks oppnå 200 poeng, 160-200poeng gir 1.premie.

I klasse 3 og Elite kan man maks oppnå 320 poeng, 256-320 poeng gir 1.premie.

Man må oppnå 1.premie får å få opprykk til neste klasse, men velger selv om man vil konkurrere i en høyere klasse eller fortsette å konkurrere i den klassen man har opprykk fra.

Alle som oppnår premie (1-3.premie) i en klasse, tildeles Appellmerke, forutsetningen er at man har godkjent karakter i alle øvelsene (altså ingen øvelser med karakter 0).

 

Appellmerket tildeles kun en gang i hver klasse.

I klasse 1 tildeles Appellmerke grad 2 – sølv.

I klasse 2 tildeles Appellmerket grad 3 – gull.

I klasse 3 tildeles Appellmerket grad 4 – gull m/hvit emalje.

I Elite tildeles Appellmerket grad 5 – gull m/blå emalje.

Alle som deltar på lydighetsprøve får en sort/rød/gul deltagersløyfe, i tillegg får alle som oppnår 1.premie rød sløyfe, alle som oppnår 2.premie blå sløyfe og alle som oppnår 3.premie gul sløyfe.

Tittelen Norsk Lydighetschampion (N Lch) tildeles hund som oppnår tre 1.premier i klasse Elite under tre ulike dommere på lydighetsprøver arrangert av Norsk Kennel Klub eller en medlemsklubb, og som i tillegg har minst 2.premie i kvalitetsklasse etter fylte 15mnd. på utstilling.

 

Bronsemerkeprøve (= Appellmerke grad 1).

Dette er en uoffisiell prøve som kan arrangeres av de lokale hundeklubbene, og som i tillegg til autoriserte lydighetsdommere, kan dømmes av trinn 1 og 2- instruktører. Øvelsene er en litt forenklet utgave av lydighet klasse 1, og man kan maks oppnå 180 poeng.

Appellmerket grad 1 – bronse tildeles alle som oppnår 90 poeng eller mer, og som har godkjent karakter i alle øvelser (altså ingen øvelser med karakter 0).

 

NKK’s regler og retningslinjer for lydighetsprøver:

Link til NKK